På Svenska

RIGHT TO CHOOSE

 

Ett slut på sexuella trakasserier och sexuellt våld

 

Sexuella trakasserier

Sexuella trakasserier görs på så många sätt och det är så vanligt att man inte alltid ens förstår att det är det som händer just då. Men det gör det inte mera acceptabelt. Om det känns fel så är det ofta fel.

Situationer där chefen eller någon annan högre upp trakasserar dig är kinkiga. Man kanske tänker på att man får sparken eller hamnar i andra problem om man berättar för någon. Men de är också den mest allvarliga sorten av trakasserier och uppfyller ofta definitionen av sexuellt utnyttjande. Det är alltså ett brott och man kan polisanmäla det. Testa i polisanmälningsspelet hur man gör en anmälan.

I ett jämlikt sällskapsförhållande får båda två tillsammans bestämma hur sexualitet hör till förhållandet och hurdant språk båda tycker om. Man godkänner annorlunda saker från någon som man sällskapar med än från någon helt okänd, men man behöver inte godkänna vad som helst från sin partner heller. I ett förhållande får ingenting grunda sig på påtryckning. Sex och sexuella trakasserier är två olika saker.

 

Sexuella trakasserier kan vara

•sexuellt antydande gester och miner

•osakligt tal och tvetydiga skämt

•osakliga anmärkningar eller frågor om den andras kropp, klädsel eller privatliv

•framlagt pornografiskt material, sexuellt färgade brev, meddelanden, telefonsamtal och e-postmeddelanden

•fysisk beröring och närgångenhet

•förslag om sexuellt umgänge

Sexuella trakasserier på internet är lika fel som trakasserier som händer ansikte mot ansikte. Också där är det ofta fråga om ett brott. Det lönar sig att berätta för någon om man utsätts för det och inte till exempel börja begränsa vad man gör eller hur man syns på internet.

 

Sexuellt våld

Människor har väldigt många olika sexuella böjelser och intressen, men ingen är tvungen att förverkliga den andras fantasier och det lönar inte sig heller att göra det om det känns fel.

Om man lever i ett våldsamt parförhållande, kan man börja tro att också sexuellt våld är en normal sak som hör till förhållandet. På riktigt handlar det om ett kasst förhållande och den som är våldsam gör sig skyldig till ett brott.

Man behöver aldrig tåla sexuellt våld. Det lönar sig att anmäla det till polisen.

 

Sexuellt våld kan vara

•trakasserier, närgångenhet, tafsande

•att tvinga eller genom påtryckning få den andra att utföra sexuella gärningar som känns förödmjukande eller obehagliga

•att tvinga någon till sex

•våldtäkt

 

BLIVIT VÅLDTAGEN?

Verbal eller fysisk förnedring hör aldrig till ett parförhållande. Man behöver inte “ge” fast man skulle vara gift – våldtäkt i äktenskapet har varit ett brott i Finland sedan 1994. Det handlar om våldtäkt när någonting tvingas i könsorganet eller könsorganet tvingas någonstans i en annans kropp. Det betyder alltså att det inte behöver vara vanligt samlag. Det handlar om våldtäkt också om man har sex med någon som är ovetande, medvetslös, rädd eller annars försvarslös.

Kvinnor är ofta rädda för att våldtäkt händer någonstans ute, i buskarna, i mörker och att våldtäktsmannen är någon man inte känner. Statistiken visar ändå tydligt att egentligen händer största delen av våldtäkterna inom fyra väggar och offret känner gärningsmannen.

 

Om du har blivit våldtagen:

•Tvätta dig inte, byt inte kläder eller lakan.

•Ring genast efter våldtäkten till 112 från en trygg plats. Ju fortare du anmäler våldtäkten, desto bättre kommer undersökningen i gång.

•Om våldtäkten har hänt någon annanstans än hemma, försök komma ihåg gärningsmannens kännetecken eller registernumret på bilen som gärningsmannen använt.

•Om du går till läkare innan polisen kommer, kom ihåg att tydligt berätta att du har blivit våldtagen. Läkaren tar prov som kan hjälpa att få fast den som gjorde det.

•Om det har gått en lång tid från våldtäkten, kan du gå direkt till polisstationen och göra anmälan. Fundera på ifall du ännu har bevis på det som har hänt, till exempel underkläder eller lakan med spår av sädesvätska.

Hjälp

Här hittar du länkar till ställen där du kan få hjälp.

Jaa Facebookissa